Klanten geven ons een 9.4/10
Laagste prijsgarantie
Grootste voorraad van NL
4 échte winkels

Badkamer betegelen: een compleet stappenplan voor je vloertegels

Zelf je badkamer betegelen? Met ons uitgebreide stappenplan behaal je zelf een professioneel resultaat. In dit artikel gaan wij verder in op het verwerken van je vloertegels. Wij geven je handige tips en je vindt een overzicht van alle benodigde materialen. Zo kun je met alle vertrouwen beginnen aan jouw badkamerklus. In zeven stappen betegel jij jouw badkamer helemaal zelf. Zo geef jij jouw mooie vloertegels een prachtige plek in jouw badkamer.

Badkamer betegelen: eindig met de vloer (2/2)

In ons vorige artikel “badkamer betegelen deel 1” lees je waarom je altijd begint met het betegelen van de wand. In het tweede deel leggen wij je uit hoe je je vloer moet betegelen. Als het goed is, heb je je badkamer al waterdicht gemaakt met kimband en coating. Dit is een essentieel onderdeel bij het betegelen van je badkamer. Met onderstaande stappenplan verwerk jij je badkamer tegels zelf.     

Voorbereiding vloertegels leggen

Controleer voordat je begint of jouw vloer egaal is. Is dit niet het geval, dan zul je je vloer moeten egaliseren. Dit geldt niet voor het afschot van een inloopdouche want daar hoort het water naar beneden te lopen. In het artikel “Vloer egaliseren – een complete handleiding” vind je alles wat je moet weten over het egaliseren van je vloer. Heb je je wandtegels verwerkt met een levelingssysteem? Haal dan de onderste rij wiggen eraf. Zorg ervoor dat de gehele ondergrond droog en schoon is. Ook is het belangrijk dat je je badkamer waterdicht maakt met kimband en coating.

Benodigdheden

Stappenplan: in zes stappen jouw vloertegels verwerken

Stap 1 Legpatroon uitwerken

Meet het vloeroppervlakte en bepaal welk legpatroon je mooi vindt. Vaak heb je de keuze uit verschillende legpatronen, denk aan een volsteenverband, kwarteenverband en visgraat verband. Maak een schets op schaal van je ruimte en het gewenste legpatroon. Het tegelen zelf begin je in de meeste gevallen in het midden naar de zijkant. Aan beide zijkanten heb je dan hetzelfde formaat snijtegels. De andere optie is om te beginnen vanuit één kant zodat je maar aan een zijde snijtegels hebt. De laatste optie kies je bijvoorbeeld wanneer dit beter uitkomt met je badkamermeubel.

Houd altijd rekening met een minimale voegbreedte. Bij niet gerectificeerde tegels geldt een minimale voegbreedte van 2 mm. Voor niet gerectificeerde tegels is dit anders. Dit kan verschillen van 3 tot 7 mm. Aan de randen hou je bovendien rekening met kitnaden. 

Stap 2 Vloer voorstrijken

Voordat je begint met tegelen is het belangrijk om je vloer te behandelen met voorstrijk. Er zijn twee soorten voorstrijk op de markt. Voorstrijk voor een zuigende ondergrond en voorstrijk voor een niet zuigende ondergrond. Voorbeelden van zuigende ondergronden zijn beton- en cementvloeren. Je gebruikt een primer zodat de ondergrond minder vocht opneemt van de tegellijm en de tegellijm beter hecht.

Zorg ervoor dat de vloer droog, vetvrij en schoon is voordat je begint met voorstrijken. Voorstrijk kun je het beste aanbrengen met een roller. Je voorstrijkt de hele vloer. Wacht totdat de voorstrijk is opgedroogd voordat je naar de volgende stap gaat. Het opdrogen van voorstrijk kan 1 tot 2 uur duren. Volg altijd de gebruiksinstructies. 

  • Bij het betegelen van je wand heb je al kimband en coating gebruikt om vloerovergangen en het doucheputje waterdicht te maken. Indien je dit nog niet hebt gedaan, is dit een onmisbare stap om je badkamer waterdicht te maken

Stap 3 Vloertegels snijden, verlijmen en plaatsen

Snijden

Bij het plaatsen van vloertegels, werk je per rij. Zoals vermeld bij stap 2 wordt er vaak gewerkt vanuit het midden waardoor je aan beide zijkanten hetzelfde formaat snijtegel hebt. Logischerwijs werk je van achter naar voren, zodat je niet direct op de net betegelende vloer hoeft te lopen. Het versnijden van je snijtegels doe je tussen het leggen door en per rij.

Je begint met het aftekenen van de maat op de tegel zelf. Hiervoor gebruik je een rolmaat, waterpas en potlood (bij donkere tegels werkt tape het beste). De tegelsnijder gebruik je op de volgende manier; met het snijwieltje maak je een rechte breuklijn. Wanneer het wieltje van de tegel is, duw je de hendel naar beneden. Het breekvoetje zorgt ervoor dat de tegel breekt. De randen kun je bijschuren met een schuurblok.

Verlijmen

Voor het plaatsen van vloertegels gebruik je poederlijm. Afhankelijk van de ondergrond kies je voor een universele of flexibele lijm. Voor het aanmaken van poederlijm heb je een speciekuip, schroefmachine met mengstaaf, water en tegellijm nodig. Volg altijd de gebruiksinstructie.

Tegellijm breng je aan met een lijmkam op de ondergrond. Kies de juiste lijmkam voor je tegel. Omdat tegellijm vrij snel droogt, kun je het beste per rij werken. Bij groot formaat tegels raden wij ‘dubbel verlijmen’ aan, ook wel butterfloating methode genoemd. Dit houdt in dat je zowel het vloeroppervlakte als de achterkant van je tegels verlijmd.

Plaatsen

Plaats de tegel in het lijmbed en werk met tegelkruisjes of een levelingssysteem om de juiste voegbreedte te hanteren. Een levelingssysteem gebruik je bij gerectificeerde vloertegels. De tegel druk je licht in het lijmbed. Indien nodig kun je de tegel nog licht aankloppen met een rubberen hamer. Bovenstaande stappen herhaal je totdat het vloeroppervlakte helemaal betegeld is.  

  • Maak na het mengen van de tegellijm je mixer / gereedschap direct schoon
  • Meng de tegels zo veel mogelijk uit verschillende dozen om kleurverschillen te voorkomen
  • Ligt een wandtegel te diep in de tegellijm, gebruik dan een zuignap om de tegel los te maken

Stap 4 Vloertegels voegen

Voordat je aan deze stap begint, laat je de tegellijm drogen. Voorkom dat je op de tegels gaat staan. De droogtijd van tegellijm is minimaal 24 uur, maar deze tijd kan per lijm en omgeving verschillen.   

Nadat de tegellijm is opgedroogd, is het tijd om het levelingssysteem te verwijderen. Ook recht opgeplaatste tegelkruisjes dien je te verwijderen. Zorg ervoor dat er geen resten van het levelingssysteem in de voegen achterblijven. Je kunt deze resten eenvoudig verwijderen met een nijptang of stanleymes. 

Maak het voegmiddel aan zoals in de gebruiksomschrijving staat beschreven. Je mengt het voegmortel met water* in een speciekuip. Vervolgens mix je deze met een menger. Met een troffel schep je het voegmortel op je voegbord. Met het voegbord breng je het voegmortel aan in de voegen, tussen de vloertegels. Werk in diagonale bewegingen zodat alle voegen volledig worden gevuld.

  • Kies een voegkleur die het beste past bij je vloertegels
  • Het is normaal dat er voegsel op de tegels achterblijft, maar beperk dit zo veel mogelijk om extra schoonmaakwerk te voorkomen
  • Direct na het voegen haal je de voegresten uit de kitnaden tussen de vloer en wand. Dit doe je bijvoorbeeld met een stanleymes of stukje karton. Bij stap 6 ga je deze kitnaden afkitten.  
  • *Gebruik bij een donkergrijze of antraciete voeg mineraal water in plaats van kraanwater. Door kalk in het kraanwater kunnen donkere voegkleuren wit uitslaan
  • Maak je mengstaaf direct na het mixen schoon. Opgedroogd voegmortel is achteraf moeilijk te verwijderen

Stap 5 Afsponzen

Het juiste moment om te beginnen met afsponzen is erg belangrijk. Begin je te vroeg met afsponzen, dan loop je het risico om het voegsel te verwijderen. Begin je daarentegen te laat, dan kan het verwijderen van voegresten een lastige klus worden. De juiste timing is alles. De eerste keer afsponzen gebeurt doorgaans binnen 15 tot 45 minuten na het voegen. Wanneer er geen voeg achterblijft op je vinger, is het tijd om af te sponzen.

De eerste stap is dat je met een vochtige spons over alle voegen heengaat, doe dit zonder druk en op een rustige manier. Hiermee strijk je het voegwerk mooi glad en zorg je voor een egale kleur na het drogen. Voor het afsponzen gebruik je een sponsbak gevuld met schoon water en een voegspons. Maak de spons vochtig en maak diagonale bewegingen over het gehele oppervlakte. Het kan zijn dat je het afsponzen enkele keren moet herhalen. Na het afsponzen moeten de voegen volledig drogen. Dit duurt ongeveer 24 uur.

Stap 6 Afkitten

De laatste stap is het afkitten van je kitranden. Kitranden zijn onder andere de randen tussen je vloertegels en wandtegels plus uitwendige en inwendige hoeken. Het afkitten van deze randen is essentieel om vochtproblemen en schimmel te voorkomen. Het afstrijken van kit is een onmisbare stap bij het betegelen van je badkamer. In ons blogartikel “Kit afstrijken: zo doe je dat!” lees je alles over het klaarmaken van je kitpistool en het afstrijken van kit.

Populaire adviesartikelen

Alle artikelen
Alle artikelen

Volg ons @tegelsinhuis