Badkamer betegelen: begin met de wand (1/2)
Wij adviseren je om te starten met het betegelen van de wand en daarna de vloer. Omdat je eerst begint met de wand voorkom je dat lijm- en voegresten op je net betegelde vloer terecht komen. Daarnaast is het veel efficiënter om te beginnen met de wand. Na het betegelen van de wand kun je direct door met het betegelen van de vloer. Andersom is dit niet het geval omdat je minimaal 24 uur moet wachten voordat je op de betegelde vloer mag lopen. Kortom je start altijd met het betegelen van je badkamerwand. Jouw badkamer tegels kun je eenvoudig verwerken met deze zeven stappen.
Benodigdheden
Stappenplan: in zeven stappen jouw badkamerwand betegelen
Stap 1 Legpatroon uitwerken
Bedenk van te voren welk legpatroon het beste bij jouw wensen en ruimte past. Je kunt kiezen uit verschillende patronen, afhankelijk van je gekozen badkamer tegel. Voorbeelden zijn een volsteenverband, kwartsteenverband en visgraat patroon.
Allereerst meet je de muur horizontaal en verticaal op. Je werkt altijd vanuit het midden naar de zijkanten. Daarom kun je het beste met een potlood en waterpas een streep in het midden trekken (verticaal). Omdat je vloer waarschijnlijk niet waterpas is, begin je altijd iets hoger met tegelen, bijvoorbeeld de hoogte van je gekozen wandtegel. Trek met potlood en waterpas een rechte streep (horizontaal). Je begint vanaf deze streep met tegelen. Zo begin je gegarandeerd helemaal recht. De tegels onder de streep moet je dan snijden of bijschuren.
Vervolgens leg je alle tegels op de vloer uit of werk je dit uit op papier. Houd altijd rekening met een minimale voegbreedte. Bij niet gerectificeerde tegels geldt een minimale voegbreedte van 2 mm. Voor niet gerectificeerde tegels is dit anders, dit kan verschillen van 3 tot 7 mm.
Stap 2 Wanden voorstrijken
Voordat je begint met tegelen is het belangrijk om een voorstrijk te gebruiken. Voorstrijk zorgt voor een betere hechting tussen de tegel en de ondergrond. Zorg ervoor dat je de juiste voorstrijk in huis haalt. Bij een zuigende ondergrond, zoals beton, gebruik je Omnicol TP primer. Bij een niet zuigende ondergrond, zoals tegels over tegels, gebruik je Omnicol ZR primer.
Zorg ervoor dat alle wanden droog en schoon zijn voordat je begint met voorstrijken. Voorstrijk kun je het beste aanbrengen met een roller of kwast. Je voorstrijkt de hele wand. Wacht totdat de voorstrijk is opgedroogd voordat je naar de volgende stap gaat. Het opdrogen van voorstrijk kan 1 tot 2 uur duren. Volg altijd de gebruiksinstructies.
Stap 3 Badkamer waterdicht maken
Een onmisbare stap bij het betegelen van een badkamer is het waterdicht maken van de ruimte. Hiervoor raden wij Omnicol WDS Combi badkamer waterdicht set aan. Deze set bestaat uit kimband, een pastacoating en blokkwast. Je gebruikt kimband voor alle inwendige hoeken (liggend en staand), overgangen van vloer naar wand en afvoerputjes/-gootjes.
De eerste stap is het op maat knippen van de kimband. Daarna volgt het aanbrengen van een dekkende laag coating op stroken waar de kimband wordt verwerkt. Breng de coating aan met een blokkwast en werk in stroken van 10 cm. Leg de kimband in de natte coating en druk de kimband aan met een plamuurmes. Zorg dat de kimband alle naden en hoeken bedekt. Dit geldt ook voor de douchegoot. Vervolgens breng je nog een tweede laag coating aan over de randen en kimband zelf. De coating moet minimaal drie uur drogen voordat je begint met tegelen.
Stap 4 Tegels snijden
Controleer voordat je begint met tegelsnijden of je muur wel of niet waterpas is. Meet de muur van boven naar beneden. Is jouw wand niet waterpas? Dan zul je je tegels tussen het plaatsen door moeten snijden. Je kunt je tegelsnijder per rij afstellen om de tegels op de juiste maat te snijden. Is jouw wand wel waterpas? Dan is het handig om vooraf alle tegels te snijden. Je begint met het aftekenen van de maat op de tegel zelf. Hiervoor gebruik je een rolmaat, waterpas en potlood (bij donkere tegels werkt tape het beste).
De tegelsnijder gebruik je op de volgende manier; met het snijwieltje maak je een rechte breuklijn. Wanneer het wieltje van de tegel is, duw je de hendel naar beneden. Het breekvoetje zorgt ervoor dat de tegel breekt. De randen kun je bijschuren met een schuurblok.
Handige tips!
Zorg ervoor dat je tegelsnijder geschikt is voor het type tegel dat je wilt snijden. Bekijk hier alle geschikte tegelsnijders. Denk aan het juiste snijwieltje en de grootte van de tegelsnijder. Wij raden je altijd aan om veiligheidsmaatregelen te nemen, gebruik een veiligheidsbril.
Stap 5 Wandtegels plaatsen
Voor het plaatsen van wandtegels kun je poederlijm of kant-en-klare pastalijm gebruiken. Bij het plaatsen van vloertegels op de wand moet je altijd poederlijm gebruiken. Bij wandtegels kun je ook kiezen voor pastalijm. Bij de keuze voor een lijm houd je ook rekening met de ondergrond.
Gebruik een lijmkam om de tegellijm op de wand aan te brengen. Werk van onder naar boven en in kleine gedeeltes. Grotere tegels kun je het beste dubbel verlijmen (muur en achterkant van de tegel). Plaats de tegel in de lijm en werk met tegelkruisjes of een levelingssysteem om de juiste voegbreedte te hanteren. Een levelingssysteem gebruik je bij gerectificeerde tegels.
Handige tips!
Maak na het aanmaken van de lijm je mixer / gereedschap direct schoon. Meng de wandtegels zo veel mogelijk uit verschillende dozen om kleurverschillen te voorkomen. Ligt een wandtegel te diep in de tegellijm, dan kun je een zuignap gebruiken om de tegel los te maken. Bij uitwendige hoeken raden wij hoekprofielen aan. Dit geeft een nette afwerking en beschermt je tegelwerk tegen stoten. Voor het boren van gaten gebruik je een steenboor of diamantboor. Let op de juiste keuze voor een boor. Grote gaten boor je vooraf het plaatsen en kleine gaten kun je achteraf boren. Bij de laatste optie is het natuurlijk belangrijk dat je controleert of er geen leidingen achter de tegel liggen.
Stap 6 Wandtegels voegen
Voordat je aan deze stap begint, is het belangrijk dat je tegellijm opgedroogd is. Dit duurt minimaal 24 uur, afhankelijk van de lijm en omgeving. Nadat de lijm is opgedroogd, is het tijd om te gaan voegen. Het kiezen van een voegkleur is een kwestie van persoonlijke smaak. Voordat je gaat voegen zul je de tegelkruisjes of het levelingssysteem moeten verwijderen.
Maak het voegmiddel aan zoals op de instructie is beschreven. Je brengt voeg aan met een voegbord. Smeer met het voegbord de voeg tussen de tegels (voegen). Begin van boven naar beneden en maak diagonale bewegingen. Het is normaal dat er voegsel op de tegels achterblijft, maar beperk dit zo veel mogelijk om schoonmaakwerk te voorkomen.
Handige tip!
Maak je gereedschap direct schoon, opgedroogd voegsel is moeilijk te verwijderen.
Stap 7 Afsponzen en schoonmaken
Het juiste moment om te beginnen met afsponzen is erg belangrijk. Begin je te vroeg met afsponzen, dan loop je het risico om het voegsel te verwijderen. Begin je daarentegen te laat, dan kan het verwijderen van voegresten een lastige klus worden. De juiste timing is alles. De eerste keer afsponzen gebeurt doorgaans binnen 15 tot 45 minuten na het voegen. Wanneer er geen voeg achterblijft op je vinger, is het tijd om af te sponzen.
De eerste stap is dat je met een vochtige spons over alle voegen heengaat, doe dit zonder druk en op een rustige manier. Hiermee strijk je het voegwerk mooi glad en zorg je voor een egale kleur na het drogen. Voor het afsponzen gebruik je een sponsbak gevuld met schoon water en een voegspons. Maak de spons vochtig en maak diagonale bewegingen over het gehele oppervlakte. Het kan zijn dat je het afsponzen enkele keren moet herhalen. Na het afsponzen moeten de voegen volledig drogen. Dit duurt ongeveer 24 uur.
Handige tip!
Het is belangrijk om eventuele overgebleven voeg- of oude kitresten in hoeken en inwendige naden te verwijderen met een voegenkrabber of stanleymesje. De hoeken worden op een later moment afgekit.
Volgende stap: vloer betegelen
Je bent nu klaar met het betegelen van je badkamerwanden. De volgende stap is het betegelen van je vloer. In het artikel “Badkamer betegelen: een compleet stappenplan voor je vloertegels” lees je hier alles over.