Als je jouw woonkamer, badkamer, keuken of een andere ruimte recent hebt voorzien van een frisse look met nieuwe tegels heb je waarschijnlijk ook kit gebruikt. Veel doe-het-zelvers gebruiken vaak siliconenkit tijdens het betegelen van verschillende ruimtes.
Wel blijven er vaak op meerdere plekken kitresten over die verwijderd moeten worden. Hoe je dat in een paar stappen doet, lees je in het artikel hieronder.
Siliconenkit verwijderen in 4 stappen
Siliconenkit is een makkelijk middel dat op veel oppervlakken goed werkt. Daarnaast is deze soort kit waterdicht en temperatuurbestendig, waardoor hij in elke ruimte zou moeten voldoen aan de omstandigheden.
Omdat het makkelijk is gebruiken mensen het ook makkelijk en soms te veel. Daardoor ontstaan er overtollige kitresten die je moet verwijderen om je muur zo mooi te maken en te houden. Wij leggen je in 4 stappen uit hoe je de siliconen kitresten het beste van je tegels verwijdert.
Stap 1: Snij de overtollige kit uit
Grotere hoopjes van overtollige kitresten verwijder je het beste door dit voorzichtig met een stanleymes weg te snijden. Probeer zo dicht langs het oppervlak van de tegels te snijden en zo de siliconenkit te verwijderen. Let er wel op dat je de tegel niet beschadigd met het mesje. Voor de kit die blijft zitten zijn de volgende stappen.
Zorg wel dat het stanleymes scherp is door een stukje af te breken. Op die manier hoef je zelf minder kracht te zetten en snij je de kitresten preciezer weg.
Stap 2: Laat je kit weken met een kit verwijderaar of een eigen middel
De volgende stap is het laten weken van de overtollige kit. Let erop dat je dit voorzichtig en precies doet en dus alleen de kit laat weken die écht overtollig is. Veel mensen gebruiken hiervoor een speciale kit verwijderaar die je zo’n 10 tot 15 minuten laat inwerken. Wanneer je dit niet in huis hebt zijn er tal van andere middelen om te gebruiken.
Siliconenkit verwijder je ook namelijk gemakkelijk met wasbenzine of aceton. Dit zijn middelen die erg sterk zijn en hoeven maar een paar minuten in te trekken.
Ook azijn verwijdert siliconenkit redelijk makkelijk. Dit is wel een minder sterk middel en zal dus langer moeten intrekken. Ook terpentine werkt prima om siliconenkit mee te verwijderen. Wel is dit middel schadelijker dan de andere opties.
Stap 3: Verwijder de restjes siliconenkit
Na het weken is het nog een keer tijd om het mesje erbij te pakken. Je schraapt hiermee namelijk voorzichtig de zacht geworden kitresten weg. Zorg dat je dit heel voorzichtig doet, aangezien je nu wel langs de tegel zal schrapen en het zonde is om krassen te maken op je gloednieuwe tegelwand.
Schraap je de kit nog niet makkelijk weg? Herhaal het proces van weken en schrapen dan nog een keertje om de kit nog wat zachter te maken.
Stap 4: Reinig de tegels
De laatste stap is het schoonmaken van je tegels. Dit doe je door met een doek met daarop aceton of wasbenzine nog eens voorzichtig over de tegels te gaan. Zo verwijder je de laatste kit sporen namelijk.
Als laatste is het belangrijk om de tegels te spoelen met water om zo de overgebleven wasbenzine of aceton weg te halen. Als je tegels eenmaal opgedroogd zijn, is het tijd om optimaal te genieten van de kamer met een frisse look!