Ruimte
Over het algemeen geldt hoe kleiner de ruimte, hoe meer snijverlies. Bij een standaard badkamer kan het snijverlies oplopen tot ongeveer 20%, terwijl dit voor een grotere woonvloer maar 10% is. Heeft je ruimte een hoek dan heb je ook al meer snijverlies dan bij een standaard rechte kamer. Voor wandtegels dien je ook rekening te houden met deuren, ramen en nissen. Deze factoren kunnen het snijverlies aanzienlijk verhogen.
Formaat tegels
Over het algemeen geldt hoe groter de tegel, hoe meer snijverlies. Als voorbeeld: bij een 15×15 tegel zal het snijverlies tussen de 5% en 10% liggen, terwijl dit bij een wandtegel 30×60 kan oplopen tot 20%. Bij groot formaat tegels is het beter om het aantal tegels per oppervlakte te tellen.
Legpatroon
Ook het legpatroon heeft invloed op het percentage snijverlies. Met een visgraat patroon moet je rekening houden met meer snijverlies dan bijvoorbeeld een recht legpatroon (kruisverband). Met een visgraat patroon kan het snijverlies oplopen tot ongeveer 20%. Een kruisverband is het duurzaamste patroon met het minste snijverlies. Voor tegels in kruisverband geldt een percentage van ongeveer 7%.
Breken of verkeerd snijden
Bij het juist afstellen van de tegelsnijder of zaag kan het zijn dat er een paar tegels verkeerd worden versneden of breken. Houd hier ook rekening mee.
Bestel voldoende tegels
Wij zeggen altijd beter te veel tegels dan te weinig tegels. Het last minute bestellen van tegels kan veel tijd en geld kosten. Soms geldt er een levertijd of is een product uitlopend en niet meer te bestellen. Ook goed om te weten is dat tegels worden geproduceerd in partijen die onderling van elkaar kunnen verschillen. Is de reeds geleverde partij op, dan kan het zijn dat je te maken hebt met onvoorziene maat- en kleurverschillen. Voorkomen is dan beter en doe je door voldoende tegels te bestellen.
Hulp nodig bij het berekenen van snijverlies
Laat je goed adviseren door uw tegelzetter of neem contact met ons op voor advies. Aan ons advies kunnen geen rechten worden verleend. Het op locatie inschatten van het aantal m2 + snijverlies is raadzaam.