Tegels voegen is een klusje wat niet iedereen leuk vindt, maar wat wel met geduld en aandacht moet gebeuren voor een mooi resultaat. Of je nu je vloer, keukenwand of badkamermuur gaat betegelen, een strakke en goed zittende voeg is altijd van belang.
In het artikel hieronder geven wij je daarom een overzichtelijk stappenplan met handige tips om je tegels zo goed mogelijk te voegen voor het beste resultaat.
Het belang van goed gevoegde tegels
Het goed voegen van je tegelvloer of -wand heeft meerdere voordelen en moet dus niet klakkeloos gedaan worden. Een aantal voordelen die het goed voegen van je tegels met zich meebrengen zijn:
· Beschermt tegen vocht;
· Het voorkomt scheurtjes of andere beschadiging wanneer je tegels dicht tegen elkaar aanliggen;
· Beschermt tegen vuil en andere viezigheden.
Het is dus duidelijk dat het voegen van je tegels echte noodzaak is voor het beschermen van nieuwe tegels en daarnaast ook goed is tegen lekkage. Deze voordelen heb je wel alleen als je je tegels op de goede manier voegt, aan de hand van dit stappenplan van Tegels in Huis bijvoorbeeld!
Waarom een stappenplan voor het voegen van tegels
Een stappenplan lijkt misschien overbodig, maar toch zitten er een aantal addertjes onder het gras (of onder de tegels) die je snel over het hoofd ziet. Denk bijvoorbeeld aan het vinden van de juiste combinatie tussen je tegel en je voegkleur of het voorbereiden van je tegels en vloer/wand. Daarom geven wij je 5 overzichtelijke stappen die je helpen met het goed voegen van je tegelwand of vloer.
Stap 1: Kies de beste voegkleur bij je nieuwe tegels
De juiste voegkleur is belangrijker dan sommige mensen denken. Het geeft namelijk een bepaald effect op je ruimte en het is wat ons betreft belangrijk om daarover na te denken en een weloverwogen keuze te maken.
Zo geven lichte tegels met lichte voegen vaak een rustig en ruimtelijk effect, terwijl lichte voegen met donkere tegels je tegels er echt uit laten springen. Dat is dus wellicht een goed idee wanneer je keus is gevallen op een tegel met een print of je tegels in een bepaald patroon wil leggen (zoals een visgraatpatroon).
Zo zijn er nog veel meer combinaties te maken die stuk voor stuk een ander effect aan je wand of vloer geven. Wij hebben hierover eerder een blog over geschreven, daarin staan verschillende tips en adviezen om de beste voegkleur te kiezen. Je vindt hem hier!
Stap 2: Maak je tegels goed schoon
Een zorgvuldige voorbereiding van je tegels is eigenlijk net zo belangrijk als het voegen zelf. Hier zouden we zelfs een apart stappenplan voor kunnen schrijven, maar we geven je hier een korte samenvatting.
Kijk eerst goed of er loszittend troep of vuil tussen de tegels zit die je makkelijk weghaalt of eventueel met een zacht borsteltje of doekje wegveegt. Wanneer er bijvoorbeeld nog lijmresten tussen de voegen zitten is het belangrijk om ook die te verwijderen. Dit doe je door met een afbreekmesje de opgedroogde lijm voorzichtig weg te schrapen.
Als alle voegen vrij zijn van vuil en lijmresten is het tijd om je tegels goed schoon te maken. Dit doe je door met een natte zachte spons over je tegels heen te gaan. Op die manier zorg je ervoor dat je voegen straks mooi zitten en er ook schoon uitzien.
Stap 3: Het voegmiddel aanmaken
Ook deze stap is natuurlijk van belang, want zonder voegmiddel heb je überhaupt geen voeg tussen je tegels. Wel moet dit in de juiste verhoudingen en concentraties gebeuren en hiervoor heb je wel even aandacht voor nodig.
Het aanmaken van je voegmiddel is afhankelijk van het soort voegmiddel dat je kiest. Wel maak je de meeste soorten voegmiddel schoon met normaal leidingwater. Kijk hiervoor wel altijd voor de zekerheid op de verpakking, bij sommige voegmiddelen moet je namelijk osmosewater gebruiken vanwege reacties met kalk in leidingwater.
Vervolgens maak je het voegmiddel aan door het water te mixen en dit goed door te roeren, zodat er een egaal mengsel ontstaat. Laat het vervolgens een paar minuten (lees 2 à 3 minuten) staan en meng dan nog een laatste keer met je troffel het mengsel door elkaar.
Stap 4: Het voegmiddel op je wand of vloer aanbrengen
Nu is het dan eindelijk tijd om te gaan voegen. Het is belangrijk om onderaan te beginnen, als je een wand voegt. Bij een vloer is het belangrijk om in een hoek te beginnen.
Gebruik de smalle kant van je voegspaan, zodat je het voegmiddel het beste in je voegen veegt en zorgt dat het goed verdeeld wordt. Check goed of er geen luchtbelletjes of lege plekjes overblijven, anders ga je er nog een keer overheen tot de voeg goed gevuld is.
Probeer tegelijkertijd zo snel mogelijk te werken, aangezien je voegmiddel redelijk snel opdroogt en dus daarna niet meer bruikbaar is.
Stap 5: Je tegels schoonmaken en overtollig voegmiddel verwijderen
De laatste stap is het écht mooi maken van je wand of vloer. Doe dit wel altijd gelijk na het voegen, omdat het voegmiddel nu nog niet helemaal opgedroogd is.
Begin door nog eens met een natte spons over je hele wand of vloer, zo zorg je ervoor dat je het voegmiddel zo goed mogelijk verdeeld. Doe dit wel altijd diagonaal, omdat je dan het voegmiddel op de beste manier tussen je tegels duwt. Op deze manier wordt ook het overtollige voegmiddel wat nog niet droog is meegenomen. Dat scheelt werk met het verwijderen van opgedroogd voegmiddel.
Eventueel opgedroogd voegmiddel haal je voorzichtig weg met een breekmesje. Ga met dit mesje ook langs de binnenhoeken van je tegels een schraap het voegmiddel netjes weg. Zo heb je een strakke wand na 5 stappen.
Aan de slag met het voegen van je tegelwand
Nu je deze 5 stappen gelezen hebt, is het tijd om ze in praktijk te brengen. Heb je nog geen tegels of ben je nog op zoek naar de beste voegkleur? Onze experts geven je graag hun advies in een van onze fysieke winkels.
Kijk voor onze locaties en openingstijden op onze contactpagina om je bezoek te plannen.