Als er een diepe scheur in de voeg zit, de voeg afbrokkelt of op meerdere plekken beschadigd is, betekent dit dat de voegen niet goed gezet zijn of om een andere reden aan vervanging toe zijn.
Met onze tips & tricks is dit klusje zo geklaard!
Zelf voegen repareren in een handomdraai
Beschadigde en verkleurde voegen in je badkamer zien er niet alleen lelijk uit, ze kunnen zorgen voor flink wat schade. Scheuren in je voegen zorgen ervoor dat schimmel makkelijker groeit, ze zijn lastiger schoon te maken en in het ergste geval kan er vocht achter de tegels komen, waardoor de tegels los komen te zitten.
Kortom, je kunt er maar beter zo snel mogelijk iets aan doen, zodat je waterschade voorkomt en weer kunt genieten van een frisse mooie badkamermuur!
Wat heb je nodig om voegen te repareren?
Zorg dat je alles in huis hebt om je badkamer voegen te repareren. Als je geen voegenkrabber hebt kun je eventueel een schroevendraaier en mesje gebruiken. Let op dat je bij het kopen van het voegmiddel de juiste kleur kiest.
- Handschoenen, veiligheidsbril & mondkapje
- Voegenkrabber
- Eventueel een smalle beitel en schuurpapier
- Voegmiddel of kant-en-klaar vulmiddel
- Bak & mixer om het voegmiddel aan te maken
- Osmosewater (als je donker voegmiddel gebruikt)
- Rubberen voegspaan
- Spons en/of stofvrije doek
- Borstel en/of stofzuiger
Stap 1: Schoonmaken
Begin met het schoonmaken van de voegen en tegels eromheen. Dit doe je simpelweg met een sopje allesreiniger. Heb je ook last van schimmel? Maak dan een mengsel van gelijke delen water en azijn en een schep soda. Draag bij het schoonmaken van schimmel altijd een mondkapje.
Maak daarna de voegen en tegels goed droog.
Stap 2: Verwijderen
Om de beschadigde voegen te verwijderen kun je het beste een voegenkrabber gebruiken, maar met een schroevendraaier en mesje lukt het vaak ook. Elektrisch gereedschap zoals een Dremel met opzetstuk werkt het snelst, maar hierbij loop je wel meer risico op beschadigde tegels.
Plak eventueel de randen van de badkamertegels af om te voorkomen dat je krassen maakt als je uitschiet. Draag altijd een veiligheidsbril zodat losschietende stukjes en gruis niet in je ogen kunnen komen.
Let op dat je de voegen niet de diep wegschraapt. Schraap alleen het gedeelte weg dat afbrokkelt of beschadigd is, tot in ieder geval 1-2 mm diep.
Blijven er stukjes voeg zitten? Deze kun je voorzichtig met een smalle beitel weghalen. Als de voegen erg ongelijk loskomen kun je met een stukje schuurpapier de voegen gladder maken.
Veeg als laatste het gruis uit de voegen en gebruik een stofzuiger om de voegen stofvrij te maken. Neem daarna alles met een vochtige doek goed af.
Stap 3: Vulmiddel of voegmiddel aanmaken
Bekijk de verpakking om te zien hoe je het voegmiddel aanmaakt. Maak niet te veel voegmiddel in een keer aan en werk per stukje. Zo voorkom je dat het voegmiddel te snel droogt en kun je rustig te werk gaan.
Let op dat je de juiste verhouding water gebruikt. Bij te veel water kunnen de voegen krimpen en ontstaat hetzelfde probleem snel opnieuw.
Heb je donker voegmiddel? Gebruik dan osmosewater. Kalk in leidingwater kan ervoor zorgen dat de voeg wit uitslaat.
Stap 4: Voegen opvullen met voegmiddel of vulmiddel
Breng wat voegmiddel aan op een hoekje van de voegspaan en veeg het over de voegen heen. Druk de voeg met het randje van de voegspaan stevig aan, zodat je zeker weet dat de hele voeg opgevuld is. Als je vulmiddel uit een tube gebruikt, breng het dan direct vanuit de tube in de voeg aan.
Stap 5: Overtollig voegmiddel verwijderen
Als je met je vinger over de voeg strijkt en er blijft niks plakken, dan is het voegmiddel genoeg gedroogd om de tegels schoon te maken. Doe dit zo snel mogelijk.
Je verwijdert overtollig voegmiddel door met een licht vochtige spons of doek voorzichtig over de tegels te vegen. Ga diagonaal over de voegen heen, en niet met de richting mee, om te voorkomen dat je de voegen zelf ook wegveegt.
Heb je de tegels goed schoongemaakt, maar is er toch een cementsluier achtergebleven? Maak dit zo snel mogelijk schoon, want hoe langer je wacht hoe moeilijker het wordt. Probeer het eerst met een schuursponsje en lauw water.
Je kunt ook een mengsel van half water/half azijn gebruiken. Er zijn ook speciale cementsluierverwijderaars te koop.
Heb je tegels van natuursteen? Dan mag je geen azijn gebruiken. Ook zijn niet alle cementsluierverwijderaars geschikt voor natuursteen.
Gebruik de douche pas weer als de voegen goed zijn uitgehard. Hoe lang dit duurt kun je checken op de verpakking.
Aan de slag!
Zelf je badkamer voegen repareren moeilijk? Je hoeft hiervoor echt geen dure klusjesman in te schakelen! Met ons stappenplan verwijder en repareer je zelf je badkamer voegen met een professioneel resultaat.