Zuigende of niet-zuigende ondergrond?
Er zijn grofweg twee soorten voorstrijkmiddel: voorstrijk voor een zuigende ondergrond en voorstrijk voor een niet-zuigende ondergrond. Zowel bij zuigende als niet-zuigende ondergronden is het erg belangrijk dat je een voorstrijkmiddel gebruikt. Het gebruik van een voorstrijkmiddel zorgt voor een betere hechting tussen de ondergrond en de tegels. Voorbeelden van zuigende ondergronden zijn: beton, cement en gipsgebonden pleisterwerk en hout. Voorbeelden van niet-zuigende ondergronden zijn: bestaand tegelwerk, gevlinderde betonvloeren, betonmaille en linoleum. Alleen bij verse ondergronden raden wij aan om geen voorstrijkmiddel te gebruiken. Twijfel je over jouw type ondergrond? Breng wat water aan op de ondergrond en kijk op dit een minuut in de ondergrond trekt. In dat geval heb je te maken met een zuigend ondergrond.
Waarom voorstrijken bij vloertegels en wandtegels?
Het belang van voorstrijken is onderbelicht. Maar er zijn juist tal van redenen waarom voorstrijk bij tegels zo belangrijk is. Allereerst zorgt voorstrijk ervoor dat de ondergrond en de tegellijm beter hecht aan de tegels. Afhankelijk van het type ondergrond heeft voorstrijk tegels nog andere functies. Bij een niet zuigende ondergrond is er vaak sprake van te gering indringend vermogen om te hechten. Het gebruik van een voorstrijk voor een niet zuigende ondergrond is dan met name gericht op hechting. Bij een zuigende ondergrond is een voorstrijk essentieel om meerdere redenen. Het gebruik van een voorstrijk vermindert de zuigende werking van de ondergrond. In dit geval voorkomt voorstrijk dat vocht uit tegellijm in de ondergrond trekt waardoor tegels los kunnen laten. Daarnaast zorgt voorstrijk ervoor dat tegellijm niet te snel droogt en gelijkmatig uithard. Voorstrijk tegels is onmisbaar voor een professioneel resultaat.
Hoe breng je voorstrijk tegels aan?
Het aanbrengen van voorstrijk voor tegels is vaak een simpele klus. Echter, dien je wel rekening te houden met een droogtijd. Zorg er allereerst voor dat je vloer of wand goed schoon en ontvet is. Dit zorgt voor een betere werking van de voorstrijk voor tegels. Vervolgens is het tijd om de voorstrijk voor tegels te gebruiken. Voorstrijk voor tegels wordt doorgaans onverdund met een roller of kwast aangebracht. De droogtijd van de voorstrijk is afhankelijk van het type voorstrijk en omgevingsfactoren zoals ondergrond, temperatuur en luchtvochtigheidsgraad. Nadat de voorstrijk is opgedroogd, kun je beginnen met het verlijmen van de tegels. Indien nodig kun je de ondergrond egaliseren voordat je gaat verlijmen. Het is belangrijk om altijd de gebruiksinstructies te volgen van de gekozen voorstrijk voor tegels. Op die manier ben je verzekerd van een professioneel resultaat.